Mokkapalat lakritsimaitokaakaokuorrutteella

popupkemut-merirosvojuhlat-mokkapalat-5

Yksi kakku/syntymäpäiväjuhlat saa riittää ja siksi päädynkin yleensä tekemään lastenjuhlille ”kakun korvikkeen”. Pikkulapsten kaverisynttäreille on ehkä hieman turhauttavaa leipoa ja kahden täytekakun tekemin tuntuu työläältä kun usein juhlitaan kummit/mummit -porukalla ja kaveriporukalla erikseen. Kakku tulee leivottua useimmiten siis vanhemmille juhlavieraille, jotka arvostavat leipomuksen eteen nähtyä vaivaa ehkäpä enemmän kuin suuri lapsikatras.

Useimmiten olen päätynyt tekemään kakun korvikkeeksi muffinsseja, jotka ovat osoittautuneet suosituiksi, maukkaiksi ja helposti kauniiksi koristeltaviksi. Tällä kertaa kaipasin muffinssien tilalle vaihtelua. Mietin mistä lapset pitävät, mikä on helppo valmistaa ja koristella, kun ymmärsin etten ole koskaan, en koskaan ole leiponut mokkapaloja!

Ryhdyin heti etsimään mokkapalareseptiä ja päädyin tähän Helsingin Sanomien supersuosittuun reseptiin, jota muokkasin kuorrutteen osalta enemmän lapsille sopivaan makuun. Perusreseptiä on helppo varioida. Kerrallahan näitä tulee kokonaisen ison pellillisen verran.

Pohja:

200 g voita
4 munaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
2 dl maitoa

1. Sulata rasva ja laita jäähtymään (tai käytä juoksevaa rasvaa).
2. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen munasokerivaahtoon puuhaarukalla käännellen.
4. Sekoita joukkoon voisula.
5. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
6. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Kuorrute:

50 g voita
1 pkt (500 g) tomusokeria/ruokotomusokeria
1 dl maitoa
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl lakritsijauhetta

1. Sulata kuorrutusta varten voi kattilassa, jätä kattila liedelle ja sekoita muut aineet voisulan joukkoon. Sekoittele vispilällä kunnes seos on sileää. Löysähkö kuorrute levittyy helpommin kauniisti pohjan päälle, voit säädellä kuorrutteen paksuutta lisäämällä nestettä (maitoa) tai vähentämällä tomusokerin määrää.
2. Valuta kuorrutetta kattilasta tasaisesti uunista tulleen pohjan päälle – levitä loput seoksesta nuolijalla. Huomioi, että kuorrute jähmettyy nopeasti!
3. Paloittele jäähtyneenä.

Mikäli haluat koristella mokkapalat nonparelleilla, levitä ne kuorrutteen päälle heti levittämisen jälkeen. Merirosvojuhlille erinomaisesti sopiva herkku syntyi koristelemalla mokkapalat sokerimassalla, johon piirrettiin elintarviketusseilla aarrekarttoja. Mokkaruudut koristeltiin leikkaamisen jälkeen.

Näin teet merirosvokartat mokkapalojen pinnalle:

Kauli sokerimassa ohueksi levyksi tomusokerin tai silikonialustan avulla. Leikkaa veitsellä sokerimassasta mokkaruutujen kokoisia neliöitä. Piirrä sokerimassan pintaan haluamiasi kuvioita. Aseta koriste mokkaruudun päälle.

popupkemut-merirosvojuhlat-mokkapalat-3

popupkemut-merirosvojuhlat-mokkapalat-4

popupkemut-merirosvojuhlat-mokkapalat-2

popupkemut-merirosvojuhlat-mokkapalat

Noora/Pop up kemut

Leave a Reply